Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 95 Udtale
 

Udtale

af Erik Hansen, juni 1994
af Erik Hansen, juni 1994

Vi må se at få lært de vigtigste geografiske navne i den østlige omegn. Den estiske hovedstad Tallinn udtales med trykket på første stavelse. Det skal altså ikke rime på formalin (TV-A 25.5.94).

Navnet på den væmmelige franske politiker le Pen udtales lø pænn - ikke som det franske ord pain (RA 7.6.94).

"Frederik den Fjerdes rige bestod af Danmark, Norge [...] og Slesvig-Holstein" (P1 18.5.94). Det er ikke første gang vi hører denne sære hybridform. De gamle danske områder hedder Slesvig-Holsten, og det kan man roligt sige. Men hvis det absolut skal være tysk, bør man være konsekvent og sige Schleswig-Holstein.

Godt at høre udtalen "metrologisk" institut (TV-A 4.6.94) i stedet for den rigeligt bogstavrette "me-te-o-ro-lo-gisk". Skriftsproget skelner, og dér skal man huske at metrologi er læren om mål og vægt!

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse