Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 95 Kort
 

Kort

af Erik Hansen, juni 1994
af Erik Hansen, juni 1994

"Giver de sorte huller os bedre forståelse for universets opståen?" (P1 27.5.94). Det skulle have været forståelse af, dvs. 'indsigt i', 'kendskab til'. At have forståelse for noget betyder at man kender sammenhæng og motiver og derfor (delvis) kan anerkende at noget er som det er. Eleven viste en dårlig forståelse af teksten; men læreren havde ingen forståelse for elevens vanskeligheder.

Efter en vejrudsigt med en del regn siger oplæseren (TV-A 16.5.94): "Det ser jo ikke så spændende ud!" Dette er udpræget københavneri! Der kan jo være mange der synes at udsigt til regnvejr er særdeles opmuntrende. Man kunne have tilføjet "...hvis man havde tænkt sig en tur i skoven" og på den måde have undgået at irritere landmænd og gartnere.

"De har tømt en række selskaber og derved unddraget samfundet for store skatteindtægter" (TV-A 25.5.94). Her er der et for for meget. Man unddrager staten skatteindtægter. "Når hospitalerne løber ud for vigtig medicin" (P1 21.5.94). Det skulle vel have været løber tør for.

"Jeg synes een gang er nok" (TV-A-tekst 24.5.94). Stavemåderne een og eet blev afskaffet i 1955 til fordel for én og ét. En indkøringstid på 40 år må være nok!

"Klaveret spiller også hovedpersonen i ..." (P1 1.6.94). Her er der tale om en lidt uheldig sammenstilling. Man spiller på et klaver, og man kan spille et stykke musik; man kan også spille hovedrollen i noget. Men citatet sammenblander utilsigtet den konkrete og den overførte betydning.

"Mellem 40 og 50 guerillaer blev dræbt", hed det i TV-A 2.6.94. Vi anbefaler at tale om guerillasoldater.

I tekstningen til TV-A 4.6.94 optrådte ordet pyramide. Desværre blev det stavet "pyremide" – i overensstemmelse med almindeligt talesprog, men ikke med normerne for korrekt skriftsprog.

"Der er halvanden time til at stemme endnu, men vent lige til denne TV-Avis er overstået" (TV-A 9.6.94). Indtil for få år siden brugte man overstå om det at komme igennem noget ubehageligt: tandlægebesøg, eksamen, tordenvejr. I vore dage bruges ordet af mange yngre ganske neutralt om både godt og ondt. Man overstår både tandlægebesøg og alle tiders rockkoncert. Så det var en vel avanceret betydning den 60-årige oplæser brugte her. Eller synes han virkelig at TV-Avisen er rædselsfuld?

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret