Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 94 Kort
 

Kort

af Erik Hansen, maj 1994
af Erik Hansen, maj 1994
BemærkBemærk
Dette er en ældre artikel som indeholder oplysninger der ikke længere er i overensstemmelse med gældende retskrivning!

"De lever deres liv ugenert og isoleret fra omverdenen" (TV-A 17.4.94). Strengt taget skulle det have været ugeneret, for det fremgik at betydningen var 'uden at blive generet' og ikke 'uden at være generte'. Men den ulogiske dannelse 'ugenert' i betydningen ugeneret er vistnok meget udbredt: "Lækkert enfamiliehus med ugenert have".

"Det forudsætter at man i europæisk filmindustri kender sin besøgstid" (P1 14.4.94). Det er et bibelcitat (Lukas 19.44) og bør derfor hedde kende sin besøgelsestid. Besøgelsestiden er tiden for Guds komme, og udtrykket kende sin besøgelsestid betyder 'være forberedt på at benytte en chance'.

"Hans sidste bog gjorde ham til en efterstræbt kommentator" (RA 23.4.94). Efterstræbelse er især noget med mordtrusler eller seksuelle overgreb. I denne forbindelse havde efterspurgt nok være bedre.

TV-A-teksten havde 29.4.94 to forskellige måder at forkorte million på: Mio. kr. (om Sydafrika) og mill. kr. (om Aktivbanken). Kun mio. er korrekt, så den må vi foretrække. Forkortelsen mill. er ikke bare ukorrekt, den er også dårlig, da man kan tro den står for milliard.

"I nat blev USA's tidligere præsident Richard Nixon begravet" (TV-A 28.4.94). I nat gør unægtelig nyheden mystisk og uhyggelig. Man kommer til at tænke på den fredløse Marsk Stigs tophemmelige begravelse om natten i Stubberup kirke for 700 år siden.

I P1 14.5.94 blev Georg Metz' nyeste bog omtalt som et digert værk - oven i købet to gange. Udtrykket er en udslidt og bovlam kliché. Se her hvor let og klart det kan siges: en tyk bog.

"Gorazde er det hidtil mest nedværdigende nederlag til Vesten" (TV-A 18.4.94). Teksten til samme meddelelse havde: "...for Vesten", og det er nok det bedste. Man siger KB led et sviende nederlag til AB (KB tabte), men kampen blev et sviende nederlag for AB (AB tabte).

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret