Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 94 Hjemligt og fremmed
 

Hjemligt og fremmed

af Erik Hansen, maj 1994
af Erik Hansen, maj 1994

"Sjirinovski har fået visum, men visaet gælder kun til..." (RA 10.4.94). Det kunne se ud som om der ligger et engelsk telegram bag denne formulering. På dansk hedder det et visum - visum(m)et, flertal visavisaene, med latinsk endelse. Amerikanerne og englænderne har mærkeligt nok formen visa i ental, men det er altså deres sag.

"...de ville have levet i en konstant morfiumståge" (P1 13.4.94). Her ser det til gengæld ud som om det er tysk der ligger bag. På tysk har vi Morphium (eller Morphin), men på dansk kun morfin, så det skulle have været morfintåge.

"Orkanen kastede rundt med biler og mobile hjem" (TV-A 16.4.94). Mobile hjem er endnu ikke parkeret legalt i dansk, og mange lyttere forstår ikke udtrykket. Til gengæld er det ikke helt let at finde et afløsningsord. Ordet er ikke nået frem til ordbøgerne, men efter hvad jeg har fået oplyst, er et mobile home dels en autocamper, dvs. en sammenbygget bil og campingvogn, dels en meget stor campingvogn som skal trækkes af andre køretøjer. Man kunne måske have sagt store campingvogne.

"NN var blandt de første til at blive afhørt af undersøgelsesretten" (TV-A 18.4.94). Vi har været inde på det før: at være den første (eller den sidste) til at gøre noget, forbindes på dansk med en handling som følger på en beslutning. Man kan altså sige han var den første til at melde sig til oprydningen, Lise var den første til at ringe til Ole, men ikke Lise var den første til at blive ringet op af Ole, hun var den første til at blive forkølet (medmindre hun altså er blevet det med vilje).

Denne restriktion gælder ikke for engelsk be the first to... Den bedste gengivelse af teksten ovenfor ville være han var den første der blev afhørt af undersøgelsesretten.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret