Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 93 Kort
 

Kort

af Erik Hansen, april 1994
af Erik Hansen, april 1994
BemærkBemærk
Dette er en ældre artikel som indeholder oplysninger der ikke længere er i overensstemmelse med gældende retskrivning!

"Danskere der var dødtrætte af at blive brandbeskattet" (TV-A 17.3.94). Nej, det hedder brandskattet.

Idrætsparken i København har besluttet sig til at den hedder Parken, og det skal den have lov til. Det er et lidt upraktisk navn, da der er så mange andre parker, og så lyder det lidt påtrængende indforstået. Det virker også tit som om journalister må overvinde sig til at sige Parken. Men der er absolut ikke noget galt i at sige idrætsparken, for det er en idrætspark. Dronningens residens hedder Amalienborg, men hverken Hendes Majestæt eller andre bliver krænkede over at den omtales som slottet. Så sig roligt idrætsparken indimellem, hvis du synes det er mest naturligt. Men husk endelig at sige det med lille bogstav!

"De smurte blod på hænderne for på den måde at fejre de dræbte som martyrer" (TV-A 29.3.94). Hellere mindes, for fejre bruges om det glædelige: man fejrer en fødselsdag, jul, et jubilæum, et sølvbryllup osv., men ikke den niende april, årsdagen for det stockholmske blodbad eller dræbte kammerater. Den slags ulykker mindes man, eller man højtideligholder eller markerer dem. Det minder om "Men vi kan kun se frem til at der kommer flere uroligheder i Johannesburg" (TV-A 28.3.94). Se frem til betyder 'glæde sig til', 'vente noget godt'.

"professor, Dr.Med. NN" (TV-A-tekst 30.3.94). Latinske akademiske titler skrives med små bogstaver, og sådan har det altid været: cand.psych., mag.art., lic.odont., cand.med.vet., dr.phil, ph.d., b.a. Derfor også dr.med.

"Den ungarnske regering". Det er ikke altid fornuft og system der afgør hvad der er korrekt, og mod al fornuft skal det være ungarsk (P1 29.3.94).

"Et antal mafioso er blevet arresteret" (RA 23.3.94). Nej, enten på italiensk: mafiosi, eller på dansk: mafiosoer.

"De frygter at kampene vil spredes til flere dele af landet" (RA 8.4.94). Det havde nok været mere nøjagtigt med brede sig. Tænk på forskellen mellem skyerne spredes og skyerne breder sig.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret