Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 93 DR TV
 

DR TV

af Erik Hansen, april 1994
af Erik Hansen, april 1994

Indtil for ca. et år siden skrev mediet eller institutionen sig DR-TV, men er nu gået over til DR TV – altså uden bindestreg. Det ønsker ledelsen nu at alle gør. Fra DRåbens redaktion har vi fået spørgsmålet hvad der er den bedste og mest korrekte skrivemåde.

Fra et rent sprogligt synspunkt er der ingen tvivl om at det er formen med bindestreg man skal anbefale. DR-TV er nemlig ét ord. Det hører man på udtalen: hovedtrykket ligger på DR, mens TV har svagere tryk. Altså ligesom i andre sammensætninger: rútebil, skóvsø, lágkage osv. Prøv at sammenligne udtalen af DR-TV med fx SAS Catering og DSB Rejsebureau. De to sidste navne har lige tryk på begge led – i modsætning til DR-TV.

Når nu det er klart at DR-TV er ét ord, så bør det også skrives som ét ord, altså enten DRTV eller DR-TV. At det er formen med bindestreg man bør vælge, hænger sammen med at ord der er sammensat af en forkortelse og et ikke forkortet ord, altid skrives med bindestreg: ID-kort, HFI-sikring, p-plads osv. (se "Forkortelser i hverdagen", udg. af Dansk Sprognævn).

Og det hører med at TV (eller tv) ikke er en forkortelse i dansk, men et regulært ord, for der er ikke noget der hedder television på dansk. Water closet findes heller ikke på dansk, og ikke mange danskere ved hvad diklordifenyltriklorætan er for noget stads, så wc og ddt er lige så lidt som tv for egentlige forkortelser at regne. Derfor er det fuldt berettiget at sammenligne DR-TV med p-pille og FM-båndet: bindestregen er logisk og korrekt.

Problemet er dog i virkeligheden ikke stort. På etiketter, skilte, bogrygge, monumenter og i andre tekster hvor der lægges vægt på det grafiske, er der en vis tradition for at droppe bindestreger. Derfor kunne man have vedtaget at der i grafisk udspekulerede logoer skrives DR TV, mens ganske almindelig tryksats holder fast ved det korrekte DR-TV.

Men sagen er ikke så vigtig at det er rimeligt at vise civil ulydighed mod tv-ledelsen.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret