Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 92 Parenteser
 

Parenteser

af Erik Hansen, marts 1994
af Erik Hansen, marts 1994

Det trykte ugeprogram (uge 10) har et kommaproblem. "Sjang deler celle med bøssen, Kylle. De er fortrolige og har respekt for hinanden - til gengæld går Sjangs aggressioner ud over den ældre medfange, Søm. Heller ikke i forholdet til sin kæreste, Kris, kan Sjang styre sin trang til at afprøve grænser."

Kommaet i forbindelsen sin kæreste, Kris er korrekt, for Kris er en parentetisk oplysning, som ikke er nødvendig for at vi kan forbinde noget med kæreste. Men der skal ikke komma i bøssen Kylle, for navnet er ikke en parentetisk, men en nødvendig oplysning til identifikation af bøssen. Tilsvarende i den ældre medfange Søm. Var det fremgået at der kun var én ældre medfange, havde kommaet været på sin plads, for så havde navnet været parentetisk.

Reglerne er forklaret tålmodigt, pædagogisk og grundigt i Retskrivningsordbogen side 593 (§ 55.f).

Det er ikke et helt ligegyldigt komma, for dels har det noget med betydningen at gøre (hvad krydsogbolle-kommaet jo ellers ikke har), dels skal der i sådanne forbindelser skelnes i udtalen efter om der er komma eller ej.

Jeg hørte i øvrigt annonceringen ovenfor oplæst to gange, og speakeren læste det begge gange som om kommateringen havde været korrekt. Men så godt går det nok ikke altid!

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret