Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 92 Op og ned
 

Op og ned

af Erik Hansen, marts 1994
af Erik Hansen, marts 1994

"Hvordan er atomsikkerheden dernede?" (RA 15.2.94) Det var Litauen spørgsmålet gjaldt, så dernede var ikke velvalgt – det skulle have været derovre.

Reglen for forbindelser med geografiske navne er den at vi siger op(pe) om det der ligger nord for os, ned(e) om steder mod syd, og over/ovre om steder som ligger på samme breddegrad som Danmark. Vi siger altså oppe i Stockholm, op til Nordpolen og ned til Wien, nede i Tunesien osv. Og det hedder ovre i Skåne og over til England.

Når et sted ligger både nordligt eller sydligt og østligt eller vestligt for os, er det op og ned der vinder: nede i Frankrig, oppe på Færøerne.

De tre baltiske lande ligger ret nøje på samme breddegrad som Danmark, så det naturlige må være at sige over til Estland, ovre i Letland og derovre i Litauen. Det er slet ikke så sjældent man hører ned og nede om de baltiske lande, men se selv på kortet! Når vi får vænnet os til at disse lande hører til vore nærmeste omgivelser, falder sprogbrugen nok også på plads.

Og mens jeg er ved det, kan jeg besvare et spørgsmål fra en af DR's udenlandske medarbejdere: Hvorfor kan man ikke sige henne i England, når man kan sige henne hos bageren?

Det drejer sig simpelthen om at henne kun bruges om ret korte afstande, fra de helt små: "Giv mig lige mine briller, de ligger henne på sofabordet" – og op til ca. én kilometer: "Min mand er lige henne i postkassen med et brev".

Det er naturligvis ikke muligt at give det præcise antal meter, men man kan måske sige at henne er højst den afstand man kan tænke sig at tilbagelægge til fods. I det daglige holder jeg til i universitetsbygningen i Njalsgade på Amager. Når vi er der, siger vi henne på Islands Brygge (ca. 500 m), men vi kan ikke sige henne på Rådhuspladsen, for der er ca. 1½ km dertil.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret