Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 92 Kort
 

Kort

af Erik Hansen, marts 1994
af Erik Hansen, marts 1994

"Kirken er den norske kongefamilies favoritkirke" (P1 4.3.94). Vi har ikke nær så mange overflødige fremmedord i dansk som mange tror. Men her et af dem. Hvad skal vi dog med favorit- når vi har yndlings-?

"Man har hjulpet ham til et iværksætterstipendiat" (TV-A 15.2.94). Vi tager den endnu engang: Et stipendium er en økonomisk ydelse som skal sætte en person i stand til at studere, rejse eller udføre noget andet nyttigt. Modtageren af et stipendium er en stipendiat. I øvrigt havde tekstningen den rigtige form!

"... økologiske landmænd [i Danmark] ... finske bønder" (TV-A 21.2.94). En typisk sprogbrug: i Danmark har vi landmænd, bønder er noget der kun findes i udlandet!

"... efter kun én kilomet" (TV-Sporten 20.2.94). Det er ikke svært at forstå hvordan det går til at kilometer bliver til kilomet i barnesproget. Men det hedder altså – blandt voksne – én kilometer, én meter, én centimeter, én millimeter.

"Aktierne dykkede også" (TV-A 2.3.94). Bravo! Vi slap for styrtdykkede. Det næste bliver måske at vi også slipper for mere i lønningsposen, aktiernes himmelflugt, en stor pose penge, et stykke arbejde, vinkling og andre afrakkede kvikheder.

"Otte år efter mordet på Olof Palme tror det svenske politi nu at morderen snart findes" (TV-A 10.3.94). Nej, han har skam eksisteret hele tiden, problemet er om han snart bliver fundet.

"Også de offentlige ansatte måtte acceptere at det gik ud over deres julegratiale" (TV-A 11.3.94). Det er øjensynligt helt ufatteligt at det skal hedde de offentligt ansatte. Men man kunne da så i det mindste lære det udenad!

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse