Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 92 Jarl's
 

Jarl's

af Erik Hansen, marts 1994
af Erik Hansen, marts 1994
BemærkBemærk
Dette er en ældre artikel som indeholder oplysninger der ikke længere er i overensstemmelse med gældende retskrivning!

Flere DR-medarbejdere har skrevet til Sprogbrevet fordi de har studset over titlen på den tv-udsendelse der hedder Jarl's. Det er apostroffen det drejer sig om, og den er ganske rigtigt både fjollet og ukorrekt.

Apostrof-s breder sig ganske ubændigt i disse år. Især ser man det i navne, og specielt i firma- og forretningsnavne: Jensen's Bøfhus, Bamse's Bodega, Kongevejen's Anlægsgartneri. Men ikke nok med at vi får et overflødigt og ukorrekt genitivs ("ejefalds")-s. Der er en tydelig tendens til at ethvert s der slutter et ord, skal have apostrof. Fra udklipsamlingen: Bestillingen faxe's til 48141001Pølserne spise's koldeAlt i Ride, Væddeløb's og SygebeslagDiskret sildeben's mønstret jakkeTrenchcoat's med aftageligt foerGammeldag's isvafler. Og på DSB's restauranter kan man se et skilt som forsikrer at de "modtager gerne check's som betaling".

Naturligvis er det påvirkning fra engelsk der ligger bag dette, men som man ser af eksemplerne, er folk ved at gå helt amok og sætter apostroffer hvor ikke engang engelsk tillader det.

Om korrekt apostrof-s – thi det findes faktisk – kan man læse i Retskrivningsordbogen side 546-48. Men der er intet at stille op. Det falske apostrof-s breder sig med en naturkrafts uafvendelighed ikke bare i dansk, men også i norsk, svensk, tysk og – engelsk!

Sprogforskningen, dansklærerne og Sprognævnet står magtesløse. Man kunne lige så godt bede geologerne afskaffe jordskælv.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret