Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 91 Sidst og senest
 

Sidst og senest

af Erik Hansen, februar 1994
af Erik Hansen, februar 1994

"En samling af Richard Mortensens seneste værker skal til Esbjerg" (RA 10.2.94). Der var den igen, det skulle naturligvis have været sidste ikke seneste, for som det fremgik af udsendelsen, er Richard Mortensen død.

Vi tager den en gang til: Hvis man vil skelne, skal sidst være det absolut sidste, det som der ikke kommer noget efter: H.C. Andersens sidste roman er Lykke Peer – Danmarks sidste ulv blev skudt kort efter 1800 – nu er det sidste gang jeg siger det til jer. Senest derimod bruges om det sidste indtil nu; der kan altså sagtens komme mere efter: Peter Høegs seneste bog er De Måske Egnede – den seneste ulvejagt jeg var med på, var i efteråret – jeg så hende senest for en 14 dage siden.

Det er prisværdigt at DR søger at skelne mellem senest og sidst, men stort set bliver det kun til at man siger senest hver gang – og så kunne man jo lige så godt have holdt sig til sidst, som det øvrige danske folk. Man undgår det jo alligevel ikke i f.eks. sidste torsdag, tak for sidst, sidst vi var i Tivoli...

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret