Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 90 Udtale
 

Udtale

af Erik Hansen, januar 1994
af Erik Hansen, januar 1994

Iransk skal ikke have trykket på første stavelse (TV-A 25. og 28.12.93), men på anden. Ligesom japansk, amerikansk, siciliansk, brasiliansk, peruviansk, afrikansk, århusiansk, albansk – og alle andre nationalitetsbetegnelser der ender på -ansk. Jeg tror ikke mere på at jeg får noget ud af at gøre opmærksom på dette, men det skal siges i min nekrolog at han blev ved til det sidste.

Udtalen af vindruer som rimer på vinduer er efterhånden meget udbredt hos yngre danskere (P1 12.1.94). Som om det havde noget med vind at gøre: vind-druer. Det er jo altså vin, for den slags laves faktisk af druer. Første stavelse skal helst udtales præcis som i vinglas.

Navnet på den tyske by Koblenz skal endelig ikke udtales så det rimer på hop Jens! (TV-A 22.12.93). Udtalen er kohblænts med tryk på første stavelse og langt o.

Ordet teorist findes ikke på dansk, det hedder teoretiker. Og terrorist skal udtales så det ikke lyder som teorist (TV-A 13.12.93). Den første del af ordet skal lyde præcis som i terror. Man skal altså kunne høre tydelig forskel på terrorist og teorist.

Prøv engang!

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret