Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 90 Som vanligt
 

Som vanligt

af Erik Hansen, januar 1994
af Erik Hansen, januar 1994

"Og nu kommer som vanligt programmet om..." Det er vistnok kun i DR at man bruger vanlig i stedet for sædvanlig i den slags forbindelser, og der kan udmærket være tale om en påvirkning fra svensk. Lyttere klager jævnlig over at det virker krukket eller søgt, og det er da også svært at finde noget til forsvar for udtryksmåden.

Det der ligger bag, er muligvis den opfattelse at sæd- i sædvane i sig selv betyder 'vane' (sæd og skik), så sædvane og sædvanlig må være grimme eksempler på dobbelthed (pleonasme). Dette er naturligvis et galt ræsonnement.

Vane og sædvane betyder absolut ikke det samme. En vane er et individs mere eller mindre automatiserede adfærd, mens en sædvane stort set er det samme som en skik, dvs. en kollektiv vedtægt om at noget skal gentages eller gøres på en bestemt måde.

Den naturlige og logiske afledning af sædvane er sædvanlig og absolut ikke vanlig. I øvrigt er ordene sædvane og sædvanlig lige så gamle som det danske sprog, de er ikke udslag af nutidig slaphed og forfald. Vikingerne brugte dem!

Med alt dette regner jeg ikke med at kunne påvirke dem der synes at som vanligt lyder kvikt eller som har sat sig i hovedet at som sædvanligt er ulogisk eller ukorrekt. Men jeg kan muligvis hindre andre i at svigte de gode ord sædvane og sædvanlig.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret