Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 90 Olympiade
 

Olympiade

af Erik Hansen, januar 1994
af Erik Hansen, januar 1994

Så er der snart vinterolympiade igen, og det vil med garanti genoplive diskussionen om betydningen af ordet olympiade.

Hvis man er i tvivl om hvad ekspertise, vindskibelig og olympiade betyder på dansk, så er den eneste metode naturligvis at spørge et stort antal mennesker der har dansk som modersmål og i øvrigt bruger sproget ordentligt. Sådan gør ordbogsredaktørerne, og i ordbøgerne kan vi læse resultaterne af deres undersøgelser.

I alle danske ordbøger fra de sidste 60-70 år står der at olympiade betyder 'olympiske lege'. Nogle af ordbøgerne nævner også den oldgræske betydning 'fireårsperiode mellem to olympiske stævner'. Men hvad ville der f.eks. ske hvis man insisterede på den sidste betydning og oplyste at over 200 topidrætsfolk i løbet af sidste olympiade kom alvorligt til skade under udøvelsen af deres sport? Der er næppe nogen der uden videre ville opfatte det som noget der var hændt i fireårsperioden mellem to OL-arrangementer.

Med andre ord: Olympiade betyder på dansk det samme som olympiske lege – og tilsvarende i øvrigt på engelsk og tysk. Der findes imidlertid nogle ganske få som ville ønske at ordet stadig betød 'fireårsperiode'. De er dog nok ikke så dumdristige, selv at bruge ordet i den betydning.

For en sikkerheds skyld kunne man jo helt afstå fra at bruge ordet olympiade og konsekvent sige og skrive olympiske lege i stedet for.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret