Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 89 Udtale
 

Udtale

af Jørn Lund, december 1993
af Jørn Lund, december 1993

En lytter påtaler udtalen "viRAK" – med tryk på sidste stavelse; han har hørt den i en sportsudsendelse i tv 15/11. Jeg anbefaler gerne udtalen med tryk på første stavelse: "VIrak" og giver lytteren ret i, at ordet ofte anvendes i en ny betydning: 'postyr', 'tumult'.

Sig ikke speciel, så det rimer på 'hæl' (TV-A 30/11); lad det hellere rime på 'held'.

Belysningen er "duhsj", hed det i P1 25/11. Den rigtige udtale ender ikke på j. Vi taler ikke om styrtebade.

Dramatisk udtalt som rimord på grammatisk virker på en del af os temmelig krukket (P2 14/10). Men udtalen vinder terræn i øjeblikket.

Edens Have bliver ikke spor mere hellig af at blive udtalt uden stød, rimende på hedens gave. Vi må bede om et rim på gedens mave (Bibellæsningen 2/12).

"De senere klassiker", hed det i tv's programoversigt 12/12 – og sådan kan det lyde i yngre, mindre distinkt sprogbrug. Men oversigten er for alle – og fortjener en klar skelnen mellem ental og flertal.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse