Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 89 Stemmestyrke
 

Stemmestyrke

af Jørn Lund, december 1993
af Jørn Lund, december 1993

Der er stor forskel på, hvor højt mennesker taler. Den enkelte afpasser normalt stemmestyrken efter forholdene, men har sit eget normalleje. Nogle taler stilfærdigt, andre forholdsvis højt. Tunghøre har som bekendt svært ved at justere stemmestyrken efter de skiftende krav.

Vrede og ophidselse kan kalde, ikke blot på de store ord, men også på den kraftige stemmestyrke, og hvis man ikke kender et højttalende menneskes normalleje, kan man fejlagtigt opfatte det som vredt eller forurettet. En samtale mellem den i øvrigt meget kompetente studievært i TV-A 30/11 og en politimester måtte virke som et forhør af gæsten på dem, der ikke kender den pågældende værts ret kraftige normalstyrke. TV-A's studieværter placerer sig ret forskelligt mht. "volumen".

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret