Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 89 Kort
 

Kort

af Jørn Lund, december 1993
af Jørn Lund, december 1993

"Raseri i Folketinget over Venstre-forslag", hed det som spidsnyhed i TV-A 30/11. Raseri er en meget stærk glose; undgå misbrug af psykologiserende gloser og krigsmetaforer, hvor det drejer sig om politisk uenighed. Politikerne bliver sure, slås, smækker med dørene, ligger i krig, skyder med skarpt, lægger bomber under forhandlinger osv. Overlad den slags til kioskbaskere for sensationspressen, som passende samtidig kan beholde nyhedsstof om Michael Jackson, hans familie og børnene omkring ham (TV-A 9/12).

Der var ikke pædagogisk fodslag mellem studievært og tekster under formidlingen af en episode i føljetonen om Ask og Urd. Teksteren skrev "optionen på færgerne", værten talte om “forkøbsretten til færgerne". Det var i TV-A kl. 18.00, den, der hver dag mod slutningen behandler os, som var vi en nation af børsspekulanter med akut behov for at kende til selv de mindste udsving i rente og KFX-indeks.

"... en del forvirring både blandt politikere og mand og kvinde imellem" (RA 30/11). Hvis man ikke bryder sig om et udtryk som 'mand og mand imellem', kan man lade være med at bruge det. Den valgte formulering virker i en nyhedsudsendelse ualvorlig og malplaceret.

"... i østlandene er produktionsomkostningerne billigere" (RA 22/11). Ni ud af ti sprogrøgtere foretrækker at sige, at produktionsomkostningerne er lavere.

"Hvad kunne du bruge hans nærhed til?", lød et spørgsmål til en kræftsyg kvindelig patient (P1 10/12). Hun fortalte på en ligefrem og meget menneskelig måde, hvad hun havde været igennem, og om den støtte, hendes mand havde ydet. Men mange af spørgsmålene var af den citerede type. Alting vender sig i mig, når jeg hører den slags. Men det er et spørgsmål om stil, mere end om sprog.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret