Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 89 Klicheer
 

Klicheer

af Jørn Lund, december 1993
af Jørn Lund, december 1993

“Det kan være glat hist og pist" (Kbh.s Radio 9/12). Man kan måske lavmælt gøre medarbejderne opmærksom på, at sproget stadig rummer udtrykket 'hist og her' – som ikke er en forstenet kvikhed!

I forbindelse med bestræbelserne på at kvalificere det danske fodboldlandshold til VM blev der til ulidelighed talt om billetten til VM – således også, da det gik galt: "Det kostede Danmark VM-billetten!" (TV-A 18/11).

En medarbejder ved P2 er ikke alene træt af udtrykket på sigt, men også interesseret i at vide, hvorfra det stammer, og hvorfor det anvendes så ofte; han har dels hørt det flere gange i udsendelserne, dels set det anvendt i DRåben nr. 43. Udtrykket er kommet ind i sproget via svensk, og normalt bruges det i betydningen 'på langt sigt', ikke i betydningen 'på kort sigt'. Det er mere uspecificeret end de øvrige udtryk og kan derfor ikke siges at være overflødigt, hvis man ikke ved, om noget vil indtræffe på kort eller langt sigt, men blot antager, at det vil indtræffe engang i fremtiden. Men jeg vil fraråde brugen af 'på sigt' blot i betydningen 'på langt sigt'; det irriterer en hel del lyttere og distraherer endnu flere.

"Flere og flere landbrug må dreje nøglen om", forlød det i TV-A 30/11. For det første er det vel landmændene, der drejer nøglen om, for det andet er nøgledrejeriet i DR ved at tage overhånd. Til gengæld er der færre, der smækker døren i efter sig.

I TV-A 9/12 hørte man om "den senere tids turbulens i den radikale gruppe". Ordet har passeret klichegrænsen, ligesom den kursiverede del af flg. citat fra samme udsendelse: "... som energiminister Jann Sjursen skal forhandle på plads i morgen".

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse