Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 89 Dækket direkte tale
 

Dækket direkte tale

af Jørn Lund, december 1993
af Jørn Lund, december 1993

Flinke og litteraturinteresserede læsere kan måske huske, at deres dansklærer prøvede at lære dem en mellemform mellem direkte tale og indirekte tale; den hed dækning eller dækket direkte tale. Direkte tale forelå fx her: "Han sagde: "Jeg vil faktisk også gerne være med!"". Indirekte tale forelå fx her: "Han sagde, at han faktisk også gerne ville være med". Dækket direkte tale forelå fx her: "Han sagde, at han ville faktisk også gerne være med!"

Jeg kom til at tænke på fænomenet i et længere indslag om skraldemandsinitiativet i Århus. Reporteren havde besøgt nogle af de implicerede, havde talt med dem og afæsket dem udtalelser, men vi så dem kun sige sætningerne, der var ikke lyd på. For reporteren fortalte selv, hvad de sagde. På mig virkede det som en fortælleteknisk nydannelse i TV-A; den er sikkert tidsøkonomisk og sagligt set ok - men på de implicerede må formen virke lidt underlig.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse