Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 88 Nærværende i udtrykket
 

Nærværende i udtrykket

af Jørn Lund, november 1993
af Jørn Lund, november 1993

En medarbejder har spurgt, hvad der ligger i formuleringen 'en præsentation, der er nærværende i udtrykket'. Den er brugt i forbindelse med programvirksomhed i DR.

'Nærværende' står i kontrast til 'fraværende', også når de to udtryk bruges overført: Man kan være nærværende i blikket, i et samvær osv. – og man kan være fraværende, selv om man fysisk er til stede. Ønsket er vel, at medarbejderne viser engagement og mindsker afstanden mellem institutionen (kanalen) og lytteren. Sproget er redskabet hertil i enhver radioudsendelse; derfor står der 'nærværende i udtrykket'.

Om betydningen behøver der næppe herske tvivl. Men spørgeren har ret i, at udtrykket skal vendes et par gange i luften, før meningen bliver klar, og det er også et spørgsmål, om det mod sin hensigt ikke kan føre til klamme, kælne oh-så-underfundige præsentationer af en type, lytterne allerede har fået nok af. Det konstante nærvær i udtrykket devaluerer sig selv.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse