Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 88 Kort
 

Kort

af Jørn Lund, november 1993
af Jørn Lund, november 1993

Man laver ikke en undersøgelse om noget, man foretager en undersøgelse af noget (TV-A 31/10).

BemærkBemærk
Dette er en ældre artikel som indeholder oplysninger der ikke længere er i overensstemmelse med gældende retskrivning! Med Retskrivningsordbogen fra 2012 indførtes valgfrihed mellem en række ord med -ium/-ie, herunder kommissorium/kommissorie.

I RA 11/11 blev der talt om et "konsortie". Det hedder konsortium, ligesom det heddet et kommissorium. Men kun få ved i øvrigt, hvad ordene betyder.

"Den politimand som anholdte ham" (TV-A 15/11). Nej. I datid hedder anholde anholdt. Og så synes jeg stadig, at politimand smager af børnesprog; helt ajour er man jo heller ikke med de aktuelle kønsforhold inden for politiet, hvis jeg må sige det på den måde.

"Det er rimelig nemt at snyde", hed det i et indslag om låneomlægning i TV-A 17/10. Lige dér virkede den moderne brug af rimelig rimeligt uheldig.

I samme udgave af TV-A blev der talt om "tidsløse" vers. Det hedder tidløse, vel at mærke hvis de er det.

"Gasarten er ti gange så giftig end ..." (RA 31/10). Forkert; den er ti gange så giftig – eller ti gange giftigere end!

"... må anses at være en accepteret del af parforholdet" (TV-A 7/11). Efter anses skal man i et sådant eksempel bruge forholdsordet (!) for.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret