Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 88 Klicheer
 

Klicheer

af Jørn Lund, november 1993
af Jørn Lund, november 1993

“Netop nu sker der ting og sager på Christiansborg" (TV-A 31/10). Ærlig talt: Dette udtryk er ualvorligt på en petitjournalistisk måde, som ikke hører hjemme i nyhedsformidling fra Folketinget.

"Finanstilsynet har vredet armen om på Sparekassen Nordjylland" (TV-A 31/10).

Billedet af EU som et tog, der kører, kan snart fejre 20-årsjubilæum. Denne kliche bør udrangeres! I TV-A 31/10 nærmest væltede billederne ind over hinanden: Toget kørte, blev stående på perronen, og der var nogle, der trak i nødbremsen. Ikke til at holde ud længere.

"SEAS er vendt på en tallerken" (TV-A 12/11). Åh, nej. Det skal være så kvikt, men det er så trivielt.

Kristeligt Folkeparti skulle igen (TV-A 24/10) bankes på plads. Tror man ikke, at seerne forstår andet end voldsmetaforer? Er det tekstsidens desperate forsøg på at leve op til de evige slagteriscener (nu navnlig med fjerkræ i stribevis på kroge) og de evindelige operationsscener (månedens tilbud: levertransplantationer)? Det er træls, som jyderne siger.

Sprog og billedside samvirkede, da der i TV-A 8/11 blev talt om verbal mudderkastning mellem levereksperter.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret