Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 87 Udtale
 

Udtale

af Jørn Lund, oktober 1993
af Jørn Lund, oktober 1993

Lad DSB om at udelade j-lyden i tredje stavelse af passager. I TV-A 16/9 blev der talt om "passaSErer".

Et stille hurra i anledning af, at studieværten i TV-A 19/9 udtalte Unibank uden et indledende j, altså på dansk.

Heroin skal udtales med r. I TV-A 19/9 hørte vi om "heoin".

I TV-A 23/9 brugte en medarbejder et lyst a i udtalen af indvandrere. Standardsproget har et mørkt a. Det hedder vand med lyst a, men vandre med mørkt a. Det hedder anden med lyst a, men andre med mørkt a.

Uvægerlig blev udtalt "uVÆRli" med et a-agtigt æ, altså som rimede det på besværlig. Det gør ordet vanskeligt at genkende for mange, og der er i forvejen flere, der forveksler værge og vægre.

Lad aldrig kirurg rime på Peru! Det gjorde en medarbejder i TV-A 10/10 i et indslag om en hjertekirurg. Slutkonsonanterne skal med.

Alkohol rimer på vold, til nød på Costa del Sol, men ikke så gerne på stol, sådan som det var tilfældet i TV-A 10/10.

Ordet politi ender på en vokal med stød. Det rimer på bi, ikke på vi. Men når det indgår som førsteled i en sammensætning, skal det ikke have stød. RA 12/10 fortalte om "politi- og militærstyrker", men lod fejlagtigt politi- rime på bi. Fejlen opstår let, hvis øjnene under læsningen ikke har et tilstrækkeligt forspring for stemmen.

Det samme kan forklare forekomsten af en regulær trykfejl i talesproget: "alene på sygehusene står x antal personer på venteliste" (TV-A 5/10). Ordet står blev udtalt med stød, altså som i sætningen "hun står i solen". Det skulle have været stødløst, som fx i sætningen "hun står på hovedet" (med normal udtale).

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse