Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 87 Sprogprisen
 

Sprogprisen

af Jørn Lund, oktober 1993
af Jørn Lund, oktober 1993

Danmarks Radios sprogpris for 1993, dén med det skrækkelige navn "Den gyldne mikrofon", tilfalder i år Halldor Sigurdsson. Prisens idé er at opmuntre andre til sproglig opmærksomhed ved at pege på medarbejdere med et prisværdigt sprog. Derfor er der tradition for, at Sprogbrevet bringer en omtale; dets forfattere sidder da også i bedømmelseskomiteen.

Der er mange gode grunde til at stille ind på Halldor Sigurdsson. Faktisk er det komplet umuligt at slukke for radioen, når han er ved mikrofonen. Han kan være i Mellem- eller Sydamerika eller hjemme i studiet: Han er altid værd at høre på og ikke til at tage fejl af.

Sproget er nuanceret, velartikuleret og båret af den diskrete begejstring, som fortæller lytteren, at dette her er værd at beskæftige sig med. Udtalen har et nordatlantisk anstrøg, som harmonerer smukt med for- og efternavn – men dansk er det, klassisk er det – og en lille smule gammeldags, selv om Halldor Sigurdsson af sind er ung og nysgerrig som en teenager.

Sprogpolitisk er han mere konservativ, end han er klar over, ganske svarende til den biologiske alder. Han kan hverken lide sjusk, klicheer eller amerikanske nedslag i sproget – uden dog at forfalde til islandsk fundamentalisme i sproglige anliggender. Halldor synes aldrig, at to udtryk er lige gode – og det har han stort set ret i!

Hvis han taler efter manuskript, forbereder han sig grundigt – så man ikke mærker det. Bedst er han, når han fortæller, når han står midt i det hele og deler ud af sin lyst til at opleve. Han er uden persons anseelse – taler lige respektfuldt med manden på gaden og eksperten eller politikeren. Halldor Sigurdsson ligger hverken på maven for autoritet eller autoritære synspunkter. Alt underkastes en kritisk analyse. Han går om bord i mennesker overalt i verden, indstiller sig efter dem, lytter – formidler og prioriterer. Timing må der til! Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det – men Halldor Sigurdsson har disciplin som en kontorchef i planstyrelsen. Her taler vi kun om hans radiofoniske disciplin, naturligvis.

Halldor Sigurdsson skal have årets sprogpris, fordi han har mod til at være Halldor Sigurdsson, den årvågne journalist og reporter, manden midt i begivenheder og hverdagsliv, manden, der sætter sig grundigt ind i tingene som en stuelærd pedant, men alligevel har bevaret barnet i sig: Verden er spændende, nok værd at rejse rundt i og fortælle om. Den genopstår i ny skikkelse, hver gang vi lytter til ham. Godt at have ham som radiofonisk profil i Danmarks Radio, i lytternes højttalere – godt, at han er udfarende uden at være omkringfarende – godt at der er plads til enere med noget på hjerte og evner for formidling. Halldors pris!

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret