Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 86 Lidt om bedler (billeder)
 

Lidt om bedler (billeder)

af Jørn Lund, september 1993
af Jørn Lund, september 1993

"Det er billeder som de her, vi er vant til at se" (TV-A 11/8). Udtalen var "bedder", med langt blødt d. Også dette er malplaceret allegrodansk. En anden almindelig, men heller ikke heldig udtale er "bedler". Den har længe været udbredt blandt børn, men nu ser det ud til, at mange fører den med sig gennem hele tilværelsen! Hvorfor er dette ord nu så besværligt? Det hænger sammen med ordets struktur. Der er tre stavelser, og mange, især unge, har en tendens til at reducere en del af disse ord med én stavelse: "pluslig, ærne, elve, mensker, værlse, jørnsen" osv. for "pludselig, ærinde, elleve, mennesker, værelse, Jørgensen" osv.

Ved denne reduktion bliver l og blødt d nabolyde; når de ellers er det, er rækkefølgen omvendt: "sedler, padler, jodler" osv. Derfor indarbejdes en tilsvarende udtale let her, og "belder" bliver til "bedler".

En anden løsning på strukturproblemet er at udskifte det bløde d med et hårdt. Så får man den velkendte lavprestigeudtale "belder" (= "beldter").

At forstå alt er her ikke at tilgive alt. Derfor foreslår jeg, at DR's medarbejdere vælger mellem en trestavet (og trestjernet) udtale og en tostavet, begge med l og blødt d i den rigtige rækkefølge.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret