Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 85 Udtale
 

Udtale

af Jørn Lund, august 1993
af Jørn Lund, august 1993

Ofte efterlyser vi i denne rubrik distinkte udtaleformer. Men man kan havne i det påfaldende, hvis man fx siger talordet 'femten' med tydeligt t i stedet for d (sprogprofessor i P1 20/7). Samme superdistinkte form optræder fast hos en medarbejder i RA. Efter min mening er den bedst til højttalerbrug.

Tak til den medarbejder, der i RA 6/8 huskede førsteleddets r-lyd i ordet urocenter. Vi hører normalt ("nomalt") om "uobetjente" og "uocentre".

Utak til den medarbejder, der i TV-A 30/7 talte om "Eropa". Vi accepterer såvel "øv-" som "æv- ", men ikke "e-" i Europa.

"Når stagerne vender tilbage", lød det. Det viste sig at være 'stærene', der var på tale. Moderne dansk, TV-A 27/7.

I TV-FAKTA 30/7 var en gruppe hårdt pressede unge mennesker på deres vej mod jægerkorpset på strækmarch, udtalt "-mars". Mere velvalgt er formen "marsj".

Dejligt at høre den gode, gamle udtale "bryssel" (TV-A 31/7). Den har tradition og solid sproglig baggrund, ligesom den anden variant "brySÆL"; mon ikke selv hadere af sprogvariation kan leve med disse to udtaleformer? Der skulle være en vis mulighed, ikke mindst fordi den nu mest påfaldende udtale er blevet lidt gammeldags....

Apropos det gode, gamle: I sin iver efter at modstå nymodens narrestreger i udtalen skal man nu ikke gribe flere århundreder tilbage. Det gjorde en medarbejder i TV-A 5/8, der sagde undgælde med udtalen "-gjæle". Former med og uden j konkurrerer i datidsformen – men i nutidsformen har de lige så lidt at gøre som j'et i udtalen "Kjøbenhavn".

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse