Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 85 Nyhedstekstning mv.
 

Nyhedstekstning mv.

af Jørn Lund, august 1993
af Jørn Lund, august 1993

Det kan være interessant at sammenligne tekstningen af TV-A kl. 18.00 og de ytringer, studieværten fremsiger. Som bekendt må teksteren skære ned i antallet af løbende ord, og man kan have stort udbytte af at se, hvordan det kan praktiseres. Omkostningen kan være, at forbehold udelades, og at nuancer kan forsvinde. Men undertiden giver tekstningens mere stramme form en særdeles koncis information. Det kan endog ske, at teksteren vælger et lettere synonym end det, der kommer ud af studieværtens mund. 4/8 blev værtens " – (lærer) potentielle bombemål (at kende)" til tekstningens "eventuelle bombemål". Men selvfølgelig kan det også gå galt.

Hvad skal man fx tro, når underteksten i TV-A 4/8 fortæller, at der var udskrevet 228 fartbøder – men studieværten sagde, at det var 300?

Og hvad skal man sige til ordet rødkørsel (TV-A 6/8)? Det betegner det forhold, at trafikanter kører over for rødt lys. Det er sikkert anvendt af trafikforskere og politifolk, men vi andre vil hverken vide af rødkørsler eller grønkørsler.

Det var heller ikke let at finde en grimasse, der kunne passe, da studieværten i TV-A 4/7 talte om kalium i benzinen, medens underteksten fortalte om cadmium – i stedet for bly.

I TV-A 21/7 meddelte underteksten, at der var noget på færde "på den ene side af fronten", men medarbejderen sagde "på den ene side fronten". Teksterens form er bedst, i hvert fald for seere øst for Storebælt. Sprogbrugen uden præpositionen 'af' er udbredt i standardsprog på jysk baggrund: "på den anden side vejen", "på denne side skovstien" osv.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret