Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 85 Betydningslån
 

Betydningslån

af Jørn Lund, august 1993
af Jørn Lund, august 1993

"Vi må realisere, at udviklingen er vendt". Det sagde en indkaldt ekspert i RA 4/8. Betydningen af realisere var 'indse' – og påvirkningen fra engelsk åbenlys.

Det er en lumsk form for sprogpåvirkning, vi har at gøre med, de såkaldte betydningslån. Det er betegnelsen for det fænomen, at et eksisterende ord får ny en betydning, som det pågældende ord eller udtryk har i et andet sprog. Når 'overhøre' nu også kan betyde 'tilfældigt komme til at høre', skyldes det engelsk 'overhear'. Før betød overhøre 'foregive ikke at høre' eller 'utilsigtet ikke at høre noget'. "Det svar overhørte jeg", kunne man sige for at slippe for at tage til genmæle. Et andet eksempel er adoptere, der tidligere fortrinsvis var knyttet til forældre-barn-forhold, men som nu under engelsk indflydelse kan betyde 'antage' i alle mulige andre sammenhænge. Man kan adoptere andres synspunkter, religiøse forestillinger mv.

En betydningsudvikling, som ikke nødvendigvis har baggrund i engelsk, har vi i vores omgang med ordet aggressiv. Tidligere var det normalt negativt ladet; nu bruges det ofte i betydningen 'pågående'; visse virksomheder søger "aggressive" medarbejdere. Jeg betakker mig. Og TV-A fortæller 6/8, at hvis vi, om jeg så må sige, skal bremse tendensen til – om jeg så må sige – rødkørsel (se senere!), skal der "aggressive kampagner til".

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret