Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 84 Brahms' eller Brahmses?
 

Brahms' eller Brahmses?

af Erik Hansen & Jørn Lund, juni 1993
af Erik Hansen & Jørn Lund, juni 1993
BemærkBemærk
Dette er en ældre artikel som indeholder oplysninger der ikke længere er i overensstemmelse med gældende retskrivning! Med Retskrivningsordbogen fra 2001 dannes genitiv (ejefald) på ord der ender på -s, -x eller -z, alene med apostrof, fx Jens' lillebror.
(Læs mere om genitiv).

Af en DR-medarbejder er vi blevet spurgt om ejefaldsformen af Brahms. Er udtalen Brahms' eller Brahmses strygekvintet i G-dur opus 111? Begge dele regnes for korrekt, i henhold til en regel der siger, at navne, som i udtalen ender på -s, får ejefaldsformen "ingenting" (skrevet som apostrof) eller -es.

Man kan dog godt anbefale en lidt striksere regel, sådan at navne, der er klart udenlandske, ikke får endelsen -es: altså Jens'/Jenses lillebror, Lis'/Lis'es adresse, men Brahms' strygekvartetter, Marx's filosofi, Strauss' valse. Det samme gælder navne, som ender på tryksvag stavelse; de tager sig bedst ud uden endelse: Brandes' værker, Sokrates' død, Roy Jenkins' levetid, Villa Lobos' orkesterværker.

Formen på -es virker også usædvanlig uden for personbetegnelser; derfor helst Stevns' kirker, Mols' urbefolkning, Århus' borgmester, Paris' seværdigheder.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret