Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 82 Hvad er
 

Hvad er

af Erik Hansen, april 1993
af Erik Hansen, april 1993

En muslimsk krigsfange? spørger en DR-medarbejder som har brugt udtrykket i en toptekst. Er det en muslim som er taget til fange af serberne, eller er det en serber der er fange hos muslimerne?

Isoleret er udtrykket flertydigt, ligesom fx en svensk bil. Det kan være en Volvo eller en Saab, men det kan lige så godt være en Toyota med svenske nummerplader.

Nationalitetstillægsord kan i mange forbindelser dels betegne oprindelsen: den polske immigrant Chris Janikowski, dels nuværende placering og tilknytning: den amerikanske statsborger Chris Janikowski.

Sproget har masser af den slags flertydigheder. Når vi som regel ikke lægger mærke til dem, er det fordi sammmenhængen – og modtagerens instinktive vilje til at få mening i tingene – sikrer én fornuftig læsning.

I det tilfælde som er udgangspunkt for dette, fremgik det at den mand det drejede sig om, var serber og at han havde begået krigsforbrydelser mod muslimer. I en sådan forbindelse kan man ikke være i tvivl om hvad en muslimsk krigsfange er.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret