Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 81 Kort
 

Kort

af Erik Hansen, marts 1993
af Erik Hansen, marts 1993
BemærkBemærk
Dette er en ældre artikel som indeholder oplysninger der ikke længere er i overensstemmelse med gældende retskrivning!

"... en ny skattereform" (RA 18.2.93): i denne forbindelse er ny lige så overflødigt og meningsløst som floden i "et vandkraftværk ved Donaufloden" (RA 18.2.93).

1½ % udtalt halvandet procent (RA 19.2.93) ser ud til at være noget nyt, men det er kommet igen den ene gang efter den anden under beretningerne om overenskomstforhandlingerne. Da det imidlertid hedder én procent, må vi stadig anbefale halvanden procent eller én en halv procent.

"De er kommet til Ålborg for at forberede norsk medlemsskab af EF" (TV-A tekst 23.2.93). Der skal ikke s mellem endelsen -skab og første del af ordet: borgerskab, djævelskab, naboskab, venskab, videnskab osv. Derfor også medlemskab. De eneste ord i Retskrivningsordbogen der ender på -sskab er fællesskab og isskab – men det er jo også noget helt andet!

Statens Informationstjeneste (RA 28.1.93) skiftede for 2 år siden navn til Statens Information.

"Skatteligningen er for dårlig, især i de kommuner hvor der er meget mere at kradse ind" (RA 8.2.93). En gammel forrendt og trættende kliché efterhånden. Hvad er der dog i vejen med inddrive?

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret