Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 81 Hospice
 

Hospice

af Erik Hansen, marts 1993
af Erik Hansen, marts 1993

I TV-A 12.2.93 optrådte ordet hospice om et hospital eller en hospitalsafdeling som ikke har til opgave at helbrede patienterne, men derimod at lindre deres lidelser. Det er især døende og håbløst syge der bliver indlagt sådanne steder.

Det er et nyt fænomen, og det har været diskuteret hvad man skal kalde et sådant hospital eller en sådan afdeling. Man har foreslået det medicinskfaglige palliativhospital eller -afdeling. Vistnok for tungt og besværligt. Dødshospital er for makabert og faktisk heller ikke dækkende. Dansk Sprognævn har i 1987 foreslået noget med lindrende pleje, men det bliver også meget tungt.

Sprognævnet turde ikke anbefale at man tog ordet hospits, for det ord bruges i tysk om billige herberger, som regel drevet af kristelige institutioner. Det engelske hospice i betydningen 'palliativhospital' er noget nyt også på engelsk, og ordet syntes for 5-6 år siden at være så lidt udbredt i dansk at der ikke var noget at bygge på.

Det kunne dog nu se ud til at det er den form der er ved at fæstne sig. Sankt Lukas Stiftelsen bruger således ordet om en af sine afdelinger, så mon ikke det bliver det?

Udtalen er håspis med tryk på første stavelse. Det hedder et hospice, i bestemt form hospicet og i flertal hospicer – absolut helst med dansk endelse!

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret