Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 81 Dovenskab og liderlighed
 

Dovenskab og liderlighed

af Erik Hansen, marts 1993
af Erik Hansen, marts 1993

Et underholdningsprogram i P2 23.2.93 citerede en fogedindberetning om forholdene i Ebeltoft fra tiden kort efter 1800. Bl.a. havde fogeden karakteriseret borgerne som dovne og liderlige. Der blev trampet godt rundt i det citat – især det med liderlig er jo noget som brave godtfolk værdsætter.

Der er bare det ved det at ordet på den tid og i denne sammenhæng betyder 'uordentlig' eller 'ustabil', og beskyldningen mod Ebeltofterne går på at de er dovne, har uorden i deres livsførelse og er ineffektive når de endelig bestiller noget.

Når Holbergs Jeronimus skælder sin søn ud for at være "en liderlig Hund", så mener han at den unge fyr ikke har indordnet sig under den borgerlige rutine. Det giver sig muligvis udslag i et udsvævende liv, og heri kan der selvfølgelig indgå nogen erotisk aktivitet. Men det siger ordet liderlig i sig selv intet om i ældre tid.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret