Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 80 Regionalsprog
 

Regionalsprog

af Erik Hansen & Jørn Lund, februar 1993
af Erik Hansen & Jørn Lund, februar 1993

Sprogfolks betegnelse for lokalt standardsprog er regionalsprog. Udtaleformer med stor lokal udbredelse høres ofte i radio og tv, også hos nogle af studieværterne i TV-A.

I tv-programoversigten 9/2 blev lørdag udtalt med stød; første stavelse rimede altså på sidste stavelse i forstør!

TV-sporten 11/2 udtalte personnavnet Christiansen med stød på a, altså rimende på Bahnsen, ikke på Hansen. Disse former accepteres almindeligvis, ligesom andre jyske regionaludtaler som vej (uden stød, rimende på hej, ikke på haj) og juni, juli udtalt uden stød.

Hvis de regionale træk ikke, som i eksemplerne ovenfor, har med stødet at gøre, men fx med udtalen af vokaler eller konsonanter, er de mere påfaldende. Hvis farven sort rimer på hårdt, eller hvis æg ikke slutter med et hårdt g, vil mange uden for regionalsprogsområdet bemærke det.

Og hvis man fryser fingrene i stedet for at fryse om dem, ja så slipper tolerancen op hos mange.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse