Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 80 Procent og procentpoint
 

Procent og procentpoint

af Erik Hansen & Jørn Lund, februar 1993
af Erik Hansen & Jørn Lund, februar 1993

"Bankerne forhøjer nu udlånsrenten med 2 %" (TV-A 9/2). Meningen var naturligvis procentpoint, ikke procent.

Sprogbrevets redaktører spekulerer en gang imellem på, om de er lige pedantiske nok i deres kritik og rådgivning. Men det hænder også, at de har særlig god samvittighed, fordi de ved, at de har fat i noget vigtigt.

Som nu i tilfældet procent over for procentpoint, hvor vi står skulder ved skulder med matematikken, bankverdenen og den sunde fornuft.

Hvis jeg har et afdragsfrit lån på 100.000 kr. til 10 % rente, skal jeg af med 10.000 kr. om året. Bliver renten nu forhøjet med 2 %, bliver min udgift 10.200 kr. Det klarer jeg jo nok, så det er ikke noget at jamre over. Men er forhøjelsen på 2 procentpoint, så stiger den fra 10 % til 12 %, og jeg skal af med 12.000 kr. Det er straks en alvorligere sag, for en stigning på 2 procentpoint er i mit tilfælde en rentestigning på 20 %!

De fleste har forstået forskellen på procent og procentpoint, men der er altså stadig nogle, der ikke har.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse