Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 79 Tjekkiet og Slovakiet
 

Tjekkiet og Slovakiet

af Erik Hansen, januar 1993
af Erik Hansen, januar 1993

Første januar delte Tjekkoslovakiet sig i to selvstændige stater.

Den vestlige, med hovedstadan Prag, hedder Den Tjekkiske Republik. Det er det navn landets ambassade ønsker brugt officielt på dansk. Den østlige stat, med hovedstaden Bratislava, hedder tilsvarende Den Slovakiske Republik. De tillægsord der hører til, er hhv. tjekkisk og slovakisk: den tjekkiske hovedstad, en slovakisk forfatter.

Det er almindeligt at vi har nogle kortformer ved siden af de længere officielle statsnavne. Det hedder således officielt Amerikas Forenede Stater, men uformelt Amerika; det hedder officielt Den Tyske Forbundsrepublik, men mellem venner Tyskland; det hedder officielt Den Kinesiske Folkerepublik, men i dagligdags sprog Kina.

På samme måde kan vi uden for strengt formelle sammenhænge udmærket kalde de to nye stater for Tjekkiet og Slovakiet. Tjekkerne selv har store diskussioner om hvilken uformel kortform de skal vælge – eller acceptere. Men den tjekkiske ambassadør oplyser til Sprogbrevet at ingen vil føle sig krænket over at vi på dansk bruger formen Tjekkiet.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret