Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 79 Svære ord
 

Svære ord

af Erik Hansen, januar 1993
af Erik Hansen, januar 1993

"Antallet af trafikulykker er faldet drastisk i 1992" (TV-A 11.1.93). Drastisk betyder 'dramatisk', 'skræmmende', 'overdrevet' og er derfor ikke det helt rigtige i forbindelse med en glædelig meddelelse!

"Internationale iagttagere fra et dusin lande" (TV-A 30.12.92). Iagttagerne kan naturligvis ikke være internationale; men det korps af iagttagere som de tilsammen udgør, er internationalt.

"Der er gået politik i noget som skulle have været rent humanistisk" (TV-A 11.1.93 om de tamilske flygtninge). Det skulle have været humanitært. Dette ord bruges om det at hjælpe mennesker i nød: humanitær hjælp, en humanitær institution. Det andet ord, humanistisk, bruges om de videnskaber der beskæftiger sig med den menneskelige kultur: historie, sprog, litteratur osv., i modsætning til naturvidenskaberne: humanistisk dannelse, Det Humanistiske Fakultet, Statens Humanistiske Forskningsråd.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse