Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 79 Røveri og plyndring
 

Røveri og plyndring

af Erik Hansen, januar 1993
af Erik Hansen, januar 1993

Der er ligefrem noget vist sympatisk og uskyldigt ved usikkerheden i brugen af voldsordene røve og plyndre.

At røve noget er, ved vold eller trusler om vold uretmæssigt at fjerne noget. Man kan altså røve 40.000 kr., man kan røve et maleri af van Gogh, og der røvedes jævnlig hele kvægflokke i de gode gamle westerns. Genstandsleddet for røve er altså udbyttet, rovet, og at røve en bank lyder for nogle af os lige så absurd som at stjæle en bank. Det burde være plyndre en bank (eller begå røveri mod en bank).

"Over halvdelen af forsyningerne er blevet plyndret af bevæbnede bander" (RA 16.12.92) burde derimod have været ...røvet af bevæbnede bander. Genstandsleddet for plyndre skal nemlig være det som rovet eller røveriets udbytte befinder sig i. Man plyndrer et godstog, en bank, en erobret by, en pengetransport eller et turisthotel. Værdierne røves, men beholderen bliver tilbage.

Det kan næppe lade sig gøre at rette op på den vaklende sprogbrug på dette område, men her er altså de korrekte regler hvis nogen skulle være interesseret.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret