Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 79 Kort
 

Kort

af Erik Hansen, januar 1993
af Erik Hansen, januar 1993
BemærkBemærk
Dette er en ældre artikel som indeholder oplysninger der ikke længere er i overensstemmelse med gældende retskrivning!

"Blokaden af Serbien brydes, ikke mindst ad Donau-floden" (RA 18.12.92). Hvad er det for en idé at kalde vandløbet for Donaufloden? Den hedder Donau, og at det er en flod, ved vi allesammen. Det er noget andet med Amazonfloden, Moskvafloden og Wienfloden, hvor førsteleddet allerede bruges om andet end floder.

"DSB ved ikke hvorfor toget røg af sporet på Roskilde Station" (TV-A 28.12.92). Ryge af sporet er en lidt for frisk og frejdig formulering når det drejer sig om en dødsulykke.

Børn bliver moppet i skolen (TV-A tekst 23.11.92). Nej, skolens gulve bliver muligvis moppet; børnene bliver mobbet. Vi har ordet fra engelsk, hvor det er afledt af mob som betyder 'pøbel'.

"Moderpelikanen der lader sine sultne unger die sit blod" (programoversigt P1 3.12.92). Nej, ungerne dier moderen, ikke mælken, den drikker de. Og moderen ammer ungerne.

"Det royale budskab" (om dronningens nytårstale P1 5.12.93). En flad kliché. Hvad er der i vejen med kongelig?

"Man vil forsøge at beholde flest mulige af medarbejderne" (RA 8.1.91). Helst flest muligt i denne forbindelse.

"Eleverne i de største klasser skal niveaudeles" (RA 9.1.93). Nej, det har intet med størrelsen at gøre; niveaudelingen skal foretages i de højeste klasser.

"Flere dræbte og tilskadekomne i Danmark end i de nordiske lande" (TV-A 11.1.93). Det er rigtigt at EF ser skævt til Danmark, men de nordiske broderfolk har da vel ikke slået hånden af os?

"Bilerne på færgen var ikke fortøjret forsvarligt" (RA 14.1.93). Heste og kreaturer tøjrer man; skibe, køretøjer og gods fortøjer man.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret