Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 79 Årtusindskiftet
 

Årtusindskiftet

af Erik Hansen, januar 1993
af Erik Hansen, januar 1993

En DR-medarbejder oplyser at der allerede nu stilles spørgsmål om hvornår det nye århundrede og årtusinde egentlig begynder, og han foreslår at DR i tide beslutter sig.

Umiddelbart skulle man jo tro at datoen er 1. januar 2000, men det passer faktisk ikke. Det hænger sammen med at vor tidsregning ikke har noget år nul. Det vil sige at det første århundrede begynder 1. januar år 1; det andet århundrede begynder 100 år senere, nemlig 1. januar 101. Regner man videre, er det klart at den sidste dag i det 20. århundrede er 31. december 2000 og den første dag i det 21. århundrede – og i det tredje årtusinde – er 1. januar 2001.

Det vil der blive stor undren over og usikkerhed om når tiden nærmer sig for alvor, og man vil formentlig aldrig kunne vide hvad folk lægger i ordene århundredskifte og årtusindskifte. Problemet er dog næppe særlig stort. Man vil ikke formulere datoer i slutsedler, garantibeviser, kontrakter og andre bindende aftaler ved hjælp af ordene århundred- og årtusindskifte, men med de normale datoangivelser.

Ordene århundredskifte og årtusindskifte er løse og omtrentlige tidsangivelser ligesom sankthans, konfirmationsalderen og sidst på foråret.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret