Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 78 Udtale
 

Udtale

af Jørn Lund, december 1992
af Jørn Lund, december 1992

Indenrigsminister mv. Thor Pedersen blev i TV-A 6/12 omtalt med hårdt d i efternavnet, men dagen før blev der sagt "Peddersen" med blødt d. Mange opfatter den sidstnævnte form som meget gemytlig. Jeg anbefaler udtalen med hårdt d – eller en udtale med lang vokal foran det bløde d, så Peder- rimer på heder, ikke på hedder.

Typisk skal ikke have stød på y, så det begynder som Thy. Det skal i nyhedsudsendelser udtales "typpisk".

Heldigt var det ikke, at mange seere i TV-A 1/12 mente at høre ordet desværre, da studieværten talte om, at fartsynderne kunne få "det sværere" efter nytår. Sværere har tre stavelser.

Eddike blev udtalt med skarpt i i TV-A 8/12. Det lød næsten som en staveudtale.

I samme udsendelse blev fynske af studieværten udtalt uden stød. Rigsmålet har stød både i Fyn og fynsk.

Der røg en konsonant ud i TV-A 7/12, da studieværten omtalte en schweizer, ikke som en "svajtser", men som en "svajser". Det kunne man i gamle dage, men det er ikke så godt længere.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse