Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 78 Nytårsønsker
 

Nytårsønsker

af Jørn Lund, december 1992
af Jørn Lund, december 1992

Det danske samfund har i det forløbne år beskæftiget sig mere med sprogspørgsmål, end vi er vant til herhjemme i fredstid. Vi har i mange forskellige sammenhænge talt om presset fra engelsk, og skolen og uddannelserne vil lægge større vægt på elevernes og de studerendes mulighed for at udtrykke sig mundtligt og skriftligt. Det er godt at erhverve sig kundskaber, men det er endnu bedre, hvis man i tilgift opnår praktisk færdighed i at formidle dem til andre.

Forhåbentlig fastholder man i uddannelserne helheden i det sproglige arbejde, så det ikke blot fører til en "opstramning" af arbejdet med stavning og formel sproglig korrekthed. Det er nyttigt at beherske samfundets sprognormer, og det kræver tid at tilegne sig dem. Men det er også vigtigt, at arbejdet med de små enheder (bogstaver, lyde, stavning, udtale) ikke tager al energien. Jeg synes, DR's fortræffelige programmedarbejdere skulle arbejde mere med mundtlig fremstilling og med oplæsning, med at udvikle en distinkt og prægnant fremstillingsform, der klart prioriterer det stof, der fremlægges. Hvis alt fremstilles som vigtigt, væsentligt og historisk, er intet vigtigt, væsentligt og historisk. Hvis alt ledsages af de stærkest mulige effekter (sproglige som visuelle), er man imprægneret den dag, der virkelig står noget på spil. Lad os undgå inflation og devaluering i det sproglige udtryk, lad os fremme det danske sprog ved at vise, hvor godt og varieret det kan bruges, og lad os mødes i det nye år om vort fælles anliggende. Glædelig jul!

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret