Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 78 Kort
 

Kort

af Jørn Lund, december 1992
af Jørn Lund, december 1992

"Landbrugsministrene har snakket om, at –" (TV-A 7/12). Det er naturligvis et spørgsmål om stil. Jeg foretrækker her talt om eller forhandlet om.

Bill Clinton blev omtalt som præsident allerede i RA 5/12. Tøv lidt.

"NN gav Boris Jeltsin carte blanche", hed det i TV-A 5/12. Det udtryk er der mange, der ikke forstår.

"– for godt et år siden" (TV-A 12/12). Jeg minder for en sikkerheds skyld læserne om, at brugen af ordet godt i konstruktioner som "godt 1000 kr." og "kl. godt 12" er uheldig, eftersom halvdelen af befolkningen (den yngre del) gennemgående bruger godt i betydningen 'lidt mindre end', medens den anden halvdel (den ældre del) gennemgående bruger godt i betydningen 'lidt mere end'.

Godt placerer sig i sådanne udtryk på linje med et andet ord, man skal holde sig fra et par årtier: forfordele. Bliver man i ældre sprogbrug forfordelt, får man mindre, end der tilkommer én. I yngre sprogbrug får man mere.

En tekstning i TV-A 5/12 bragte formen "intergreret" for integreret. Formodentlig er der tale om en såkaldt forudgribelse; der er et par r'er senere i ordet.

Verbet at ske er ved at trænge ind steder, hvor det ikke traditionelt hører hjemme. I TV-A 1/12 blev der fortalt om et "udenrigsministermøde, som sker i næste uge". Det finder vel sted. I RA 11/12 hørte man på tilsvarende måde om, at blodpropper i hjertet skete 10 år senere. Blodpropper sker ikke!

"De penge ville skatteyderne anse at være tabt" (TV-A 3/12). Det er ikke godt dansk. Man skal sige anse for at være tabt.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret