Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 77 Udtale
 

Udtale

af Jørn Lund, november 1992
af Jørn Lund, november 1992

"Så snart Danmark overtager formandskabet i EF" (TV-A 10/11). Det kursiverede ord blev udtalt som rimord til a'er (bogstavnavn i flertal). Det havde været bedre at lade ordet rime på har.

I samme udsendelse blev monitoren udtalt, som rimede det på korridoren. Det havde været bedre at lade det rime på rigsmålsudtalen af motoren.

Tyvekoster skal udtales med åben å-lyd (som i dolk), ikke med lukket å (som i sukker) (TV-A 29/10).

Det hedder om bord og fra borde med stumt d. Man skal heller ikke høre d'et i at borde et skib. Men det kunne man i RA 7/11: "Green Peace-folkene bordede ["bårtede"] skibet."

En medarbejder gør opmærksom på, at det første r i program har det med at forsvinde. Iagttagelsen er rigtig, og det går særlig hårdt til, når ordet ikke er betonet, altså i forbindelser som program 1, program 2 osv.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret