Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 77 Kort
 

Kort

af Jørn Lund, november 1992
af Jørn Lund, november 1992

I TV-A 25/10 blev der sagt præcisioner i stedet for præciseringer. Præcision bruges normalt ikke i flertal; det angiver dette at være præcis. Præcisering er dannet til at præcisere og betegner, at man udtrykker noget nøjagtigt; ofte bruges det, når man kan sige noget mere definitivt om det, man tidligere har udtrykt sig mere vagt om, eller som andre har skudt én i skoene.

"Sagen er, at man må prøve at kompensere de landmænd" (RA 17/11). Nej, man må prøve at give dem kompensation.

"Og så er det kulturlivet, der kommer i stikken" (TV-A 3/11). Her har vi en sammenblanding (kontamination) af 'lade i stikken' og 'komme til kort'. Den slags sker.

"Der er store følelser blandet sammen med den nye idrætssammenslutning". Nej, men der er øjensynlig knyttet stærke følelser til den.

"Se nu stiger solen af havets dyb", sagde studieværten så smukt i TV-A 27/10. Jakob Knudsens tekst taler om havets skød.

"En af de varmeste fortalere for indvandrernes problemer er forbundsformand NN" (RA 31/10). Den pågældende er nok snarere fortaler for indvandrerne, og han arbejder sikkert på at løse deres problemer.

"Amerikanerne forbereder sig på at holde allerhelgeners aften" (TV-A 30/10). God fornøjelse, det er en allerhelvedes fin idé!

"Nu kommer Bartholdy Felix Mendelssohns violinkoncert (P1 programlæsning 7/11). Navnet er galt; pinligt! Der er oven i købet bindestreg mellem de to efternavne!

Radioavisen indledte en udsendelse med at konstatere, at det var "torsdag 22. oktober". Et den havde gjort oplysningen mere mundret.

"Hvordan mennesker som dig kan synge den slags sange" (TV-A 9/11). Her er du et bedre valg.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret