Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 76 Sprogprisen
 

Sprogprisen

af Jørn Lund, oktober 1992
af Jørn Lund, oktober 1992

Hidtil er DR's sprogpris givet til landskendte stemmer fra radio og tv. Denne gang har prisudvalget peget på en medarbejder ved Københavns Radio, oven i købet en yngre kvindelig medarbejder! Navn: Nina Høgsberg.

I indstillingen skriver professor Erik Hansen på bedømmelseskomiteens vegne (og med pausekommatering) blandt andet:

"Nina Høgsberg er en fremragende udøver af det man kunne kalde det gedigne sprog.

Hun er tydelig, præcis og korrekt, men aldrig tør.

Hendes udtale er så passende konservativ at de ældre kan acceptere den, men ikke mere gammeldags end at de unge kan bære over med den. Hun er blandt de få som har en perfekt og naturlig intonation, hvilket forudsætter at hun ikke er mere benovet over mikrofonen end at hun faktisk hører efter hvad hun selv siger.

Hun har humor, men forfalder aldrig til vandet petitjournalistisk vid. Hun er engageret i sit stof, men stiller sig aldrig i vejen med påtrængende og anstrengt originale formuleringer – eller udslidte klicheer.

Hun lever med i sit stof, og når hun afleverer det, mærker man helt ud i sproget at det er noget hun har på hjerte, noget væsentligt som hun absolut må fortælle os. Et interview har tit karakter af forhør eller effektiv udpumpning, men Nina Høgsberg gør interviewet til en samtale, en samtale mellem to mennesker der begge er engageret i et emne. Den trygge atmosfære hun skaber i sit studie, skyldes i høj grad hendes sprogbrug. Den signalerer venlighed og interesse for emnet.

Vi beundrer og glæder os over de sproglige genier og originaler i politik, på teatret og i radio og fjernsyn, men vi kan ikke lære noget af dem, vi kan ikke bruge dem som idealer.

Bliver man derimod bedt om at nævne et sprogligt ideal, en god målestok, i DR, kan man roligt pege på Nina Høgsberg. Det er svært at nå hendes standard, men det er nyttigt og realistisk at prøve."

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret