Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 76 Kort
 

Kort

af Jørn Lund, oktober 1992
af Jørn Lund, oktober 1992

Vi slap heller ikke i denne måned for klassikeren "årsagen til flyulykken skyldes muligvis ophænget af motorerne" (RA 6/10).

"– alt det valutauro, vi har –" (TV-A 22/9). Uro er fælleskøn.

"Danmark har strukket sig meget langt" (P1 5/10). Nej, landet har strakt sig meget langt, min herre!

"Kultiverede ris mistede efterhånden deres evne til at sprede sig" (TV-FA 24/9). Det lyder som en dårlig oversættelse af engelsk 'cultivated'. Ris kan dyrkes, de er ikke kultiverede i dansk sprogbrug.

Dårlig oversættelse ligger ligeledes bag udtrykket "Det kan betyde døden for hundreder af tusinder af somaliere" (RA 24/9). Vi siger hundredtusindvis.

Udtryk som det borgerkrigshærgede Bosnien, de tørkeramte landmænd, den konkurstruede virksomhed, sygdomsramte danskere (RA 1/10) bliver let til lidt tunge, klicheagtige og knirkende vendinger, uden mundtlig karakter. Ufrivilligt komisk blev det i TV-A 16/9, da en medarbejder talte om det betalingsramte Hafnia.

"Det er ikke længere asbest, der er skyld i lungesygdomme hos isolationsarbejdere" (RA 10/9). Man havde fundet frem til, at det ikke som tidligere antaget var asbest, der var årsag til lungesygdommene. Men faktisk siger udsagnet noget andet, nemlig at det tidligere var asbest, men nu er noget andet.

"Den russiske mafia rækker nu også til Danmark", hed det i TV-A. Senere i indslaget hørte man, at organisationen "rækker nu også til Vesten". Denne brug af række virker distraherende på mange.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret