Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 75 Virkelighed og fiktion
 

Virkelighed og fiktion

af Jørn Lund, september 1992
af Jørn Lund, september 1992
BemærkBemærk
Dette er en ældre artikel som indeholder oplysninger der ikke længere er i overensstemmelse med gældende retskrivning! Med Retskrivningsordbogen fra 2012 er scenario og scenarie begge gældende former.

Der er skrevet bøger og afhandlinger om spændingen mellem disse begreber; det er ikke et anliggende, der kan behandles tilfredsstillende i Sprogbrevet. Men det virker stødende, når en udenrigspolitisk medarbejder i P1 (15/9) betjener sig af det ene teaterbillede efter det andet og kalder krigen i det tidligere Jugoslavien tragisk skuespil. Det er, med en anden kliché, blodig alvor og aldeles ikke en teaterforestilling. Af flere grunde er også udtryk som den europæiske scene og den politiske arena uheldige. Scenario er hverken tilgængeligt eller udholdeligt.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse