Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 75 Overskrifter
 

Overskrifter

af Jørn Lund, september 1992
af Jørn Lund, september 1992

For nogle måneder siden gik TV-A over til at kopiere avisernes konventioner mht. overskrifter. I stedet for fx overskriften "udenrigsministeren er rejst til Sydafrika", siger man "udenrigsministeren rejst til Sydafrika". Og i stedet for nyheden "Birte Weiss blev genvalgt som næstformand i Socialdemokratiet" hedder det efter den nye praksis "Birte Weiss genvalgt som næstformand i Socialdemokratiet". "Nødhjælp kommer frem", oplyste man for nylig i TV-A. Det er kortere, men ikke bedre end "Der kommer nødhjælp frem".

"Arne Falk Rønne er død, 71" lød det i RA her i sommer. Det er en unødigt studs måde at angive det på. "71 år gammel" er længere, men rigtigere.

Den nye knappe praksis skaber ikke forståelsesproblemer, men gør afviklingen mere hektisk. Måske ønsker man en raskere puls i TV-A; pauserne mellem indslagene bliver kortere, og specielt i begyndelsen af udsendelsen kan tempoet blive så højt, at værten snubler over sit materiale.

Spørgsmålet er, om man ikke skal tillade sig at give det betydningsfulde vægt – og lade det markere sig som vigtigt også i den mundtlige fremførelse. Avisoverskrifter er gennemgående ikke gode forbilleder for en public service-organisation som Statsradiofonien! Og så er de meget lidt mundtlige. Hvornår har man hørt rigtige mennesker sige til hinanden: "Svigermor på besøg næste søndag" eller "Letmælk i Irma udsolgt, skummetmælk indkøbt i stedet"?

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret