Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrevet nr. 75 Kort
 

Kort

af Jørn Lund, september 1992
af Jørn Lund, september 1992

"Han vedkender dog, at..." (TV-A 19/8). Man kan vedkende sig noget, fx sine tidligere udtalelser. Men den, der omtaltes her, indrømmede noget, hvad der er noget andet.

For mange er det svært at bruge qua og via på den rigtige måde. Måske kan det være en trøst, at man kan klare sig ganske udmærket uden de to ord. I TV-A 7/9 blev det meddelt om en person, at han var blevet bortført via en Mercedes. Det er dårligt sprog.

"Den røde danske malkerace blev afløst af den spraglede". Jeg skal ikke gøre mig klog på malkeracer, men mon der ikke var tale om de sortbrogede? (RA 5/9).

"Politikeren og pastoren Flemming Kofod-Svendsen" (P1 1/8). Nej, Kofod-Svendsen er præst, ikke pastor. Men præster har titlen pastor, som man bruger foran deres navn: pastor Svendsen, eller i tiltale: "Hvad mener De, hr. pastor?"

"Hvis det skyldes en virus, ville en behandling være alt nok" (RA 20/7). Er nok ikke nok? Ligger der overhovedet noget i alt?

Faktorernes orden er nok ligegyldig, men ordenes er det ikke. I TV-FA 16/8 berettedes der om, "hvad store danskere har taget sig til i udlandet". Det er nok værd at beskæftige sig med. Men meningen var "hvad store danskere har taget til sig i udlandet". Og det er noget andet.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret